Välkommen

Analysering av sidor

DN.se (dagens nyheter)

Vilken målgrupp verkar webbplatsen ha?

Sidan dagens nyheter har en bred målgrupp då det är en nyhetssida men jag skulle säga att den främsta målgruppen är 25-50 år uppskattningsvis.

Vilket syfte och fukion har webbplatsen?

Webbplatsens uftyller en simpel funktion att sprida nyheter till sina besökare, en tidning fast på nätet.

Hur logisk tycker du navigeringen på sidan är, lätt att ta sig fram?

Navigeringen anser jag som mycket logisk och enkel. Finns tryckbara knappar med kategorier samt en sökfunktion. Vilket gör att man hittar det man söker snabbt.

Hur används bilderna på webbplasten

Bilderna används på samma sätt som i en vanlig tidning. En artikelrubrik samt en bild för att locka läsarens intresse och uppmärskamhet. I vissa fall kan bilderna används för att komplettera texten osv.

Hur skulle en synskadad uppfatta sidan?

Jag tror en synskadad skulle ha relativt enkelt att upfatta sidan då den har få färger och hårda kontraster som svart/vitt.so-rummet.se (SO-rummet)

Vilken målgrupp verkar webbplatsen ha

Sidan verkar vara riktad mot personer som är ute efter info om olika saker inom SO. Främst riktat mot ungdomar i skolan skulle jag säga.

Vilket syfte och funktion har webbplatsen?

Webbplatsens funktion och syfte är att delge info om tex händelser inom historia och huvudsyftet tror jag är att va en pålitlig källa till ungdomars skolarbeten.

Hur logisk tycker du navigeringen på sidan är, lätt att hitta?

Navigeringen på hemsidan är enkel då den har ett länksystem som börjar med stora kategorier och blir mer exakt på händelser senare. Det finns även en sökfunktion där du kan söka på tex andra världskriget och snabbt hitta relevana länkar och texter.

Hur används bilderna på webbplatsen?

Bilderna används likt som DN för att fånga intresse och uppmärksamhet. Oftast är syftet att beskriva artikelns innehåll med en bild. Tex så kan det vara en bild pået kors ifall det är en artikel om kristendomen

Hur skulle en synskadad uppfatta sidan?

Huvudsakligen tror jag det skulle gå bra då all text är svart på vit bakgrund men möjligtvis lite svårt då jag upplever sidan som lite klumpig och det blir kladdigt.

Zalando.se (Zalando)

Vilken målgrupp verkar webbplasten ha?

Zalando verkar ha en väldigt bred målgrupp och erbjuder kläder från barn till vuxma män och kvinnor.

Vilket syfte och funktion har webbplatsen?

Syftet och funktionen med hemsidan är att sälja produkter inom mode.

Hur logisk tycker du navigeringen på sidan är, lätt att hitta?

Navigationen på sidan är välgjort och enkelt att förstå. Väl strukturerade menyer som inehåller undermenyer gör att man hittar eexakt det man söker och man kan även filtrera sina sökningar med tex färgval osv. Finns även en sökfunktion där man kan söka på tex jeans eller olika märken osv.

Hur används bilderna på webbplatsen?

Bilderna används på ett bra sätt för att visa och beskriva produkter men även på startsidan för att locka kunder osv. Huvussyftet men bilderna är ju dock såklart att visa upp produkten.

Hur skulle en synskadad uppfatta sidan?

Överlag enkelt då sidan håller enkla och tydliga färgkombinationer på text osv men kan tänka mig att bilderna kan skapa lite problem då de är mångfärgade och detaljerade.