Krakow


Krakow kallas ofta Polens pärla och det är inte svårt att förstå varför. Den polska staden har en mysig medeltida stadskärna där barer och caféer ligger tätt på kullerstenbelagda gator. Staden som är Polens näst största, bär på en rik historia, med flera kvarlevande byggnader som kloster och kyrkor från medeltiden. Namnet Krakow sägs komma från Krak, som var namnet på den man som enligt legenden dödade draken som länge hade plågat bygden. Här finns något för alla, ett rikt kulturliv, ett pulserande nattliv och inte minst den prisvärda shoppingen som gör Krakow till en klart lysande stjärna bland resmålen du bara måste besöka. Det sägs att staden har vuxit fram runt Wawel-kullen, där det kungliga slottet från 1500-talet står och här ligger många kungar begravda. Krakows kanske största konstskatt hänger numera på Wawel-slottet, tavlan ”Damen med hermelinen” som målades av 1490 av ingen mindre än Leonardo da Vinci. Om du älskar shopping har du kommit rätt. Stare Miasto, Gamla stan, är en bra utgångspunkt där du hittar såväl småbutiker som stora modejättar, och majoriteten av de många mysiga marknader som finns i Krakow huserar kring Stare Miasto. Här kan du fynda frukt, livsmedel, grönsaker, kläder och souvenirer till riktigt bra priser. Letar du efter hantverk och antikviteter så är de judiska kvarteren i stadsdelen Kazimierz väl värt ett besök. Den årliga julmarknaden är väldigt populär och den bjuder på det mesta för den som älskar julen. Då förvandlas stora torget till en riktig julsaga med överdådiga juldekorationer, mat, musik och ett myller av folk som insuper den härliga julstämningeSå hur tar jag mig hit?

Skavsta
Bor man i stockholmsområdet samt sydöstra Sverige rekommenderar vi att man flyger från Skavsta airport. De flygbolag som flyger från skavsta är Rayanair. Billigaste flygresor har dock Rayanair som försöker pressa sina priser till max. För ca 110 kr tar du dig till Paris enkel med Rayanair.

Arlanda
Bor du norr om stockholmsområdet och uppåt rekommenderar vi Stockholm Arlanda. Arlannda är benäget i Märsta norr om Stockholm och är en stor och lite klumpig flygplats. Med Norwegian flyger du runt 200-300 kr enekl resa. Andra bolag att rekommendera är SAS och lufthanssa.
Landvetter
Bor man mot Göteborgshållet så kan vi rekommendera att ni flyger från Landvetter airport. Landvetter ligger en bit utanför Göteborg och har billiga avgångar med exempelvis Lufthanssa, KLM och Air France. Flygbiljetterna varierar i detta fall en hel del men detta beror på att dessa bolag inte är några budget bolag.

Top sevärdigheter i Krakow!

 • Mariakyrkan
 • I Mariakyrkan i Krakows gamla stadsdel hittar du bland annat det äldsta träaltaret i Europa. Själva kyrkan är välbesökt och byggdes redan på 1200-talet i gotisk stil. Trots många besökare är det förvånansvärt fridfullt och harmoniskt. Från kyrktornet kan man höra en trumpetmelodi som spelas upp varje timme. Den lilla trudelutten spelar man för att hedra en trumpetare som sköts i tornet i samband med den mongoliska invasionen.
 • Wawel Slottet
 • Gotiskt slott från 1300-talet, som även räknas som ett av Polens viktigaste landmärken. De polska kungarna bodde här under en lång period, men numera är slottet omgjort och visar istället upp en av landets finaste konstsamlingar. Historiska utställningar förekommer också
 • Auschwitz
 • Cirka 1,5 timme från Krakow ligger koncentrationslägret Auschwitz. Ett hemskt ställe där människor (framförallt judar) gasats ihjäl, avrättats, plågats och tvingats arbeta och leva under hemska förhållanden under andra världskriget. Många som åker till Krakow åker till Auschwitz I och Auschwitz II – Birkenau på dagstur, antingen på egen hand via buss eller guidad tur. Oavsett vilket, så är ett besök hit nästan ett måste att göra i Krakow. Det är ingen trevlig upplevelse, men mycket lärorik och viktig.
 • Utforska Saltgruvan I Wieliczka
 • Gillar du att utforska gamla gruvor och grottor? Då bör du skriva upp saltgruvan i Wieliczka på din “att göra i Krakow” lista. Men du kommer inte att vara ensam, grottan besöks nämligen av fler än en miljon personer varje år. Det är en av världens äldsta saltgruvor och tack vare saltet, så är det mesta oerhört välbevarat, inklusive statyer, tavlor och så klart den välkända katedralen som gruvarbetarna karvat ut. Du kan åka hit på egen hand via buss eller guidad tur som erbjuds på flera ställen runt om i Krakow. Åker du till saltgruvan i Wieliczka kan du ta tåg eller buss från Krakows centralstation. Hållplatsen du ska hoppa av på heter – Wieliczka Rynek Kopalnia
 • De Judiska Kvarteren
 • Dessa kvarter är även kända som Kazimierz, som är ett historiskt distrikt i Krakow. Idag finns det dock bara en liten judisk befolkning kvar. Numera håller de judiska kvarteren på att förvandlas till ett hippt område med många mysiga caféer och hemtrevliga restaruanger. Mycket finns också kvar bevarat, särskilt då synagogan där man visar upp judarnas historia och liv. Dessutom kan du besöka flera filmplatser där man spelat in Schindlers list, och då framförallt frabriken
 • Gamla Stan
 • Krakows hjärta utan tvekan. Innanför murarna väntar kullerstensgator, affärer och massvis av restauranger, kyrkor och små marknader. Att strosa runt i gamla stan är helt klart ett måste att göra i Krakow. Dock vill jag avråda personer från att ta en ridtur med häst & vagn som inte är ovanligt i gamla stan.I övrigt är gamla stan ett härligt område med mycket fint att titta på. De sevärdheter som kanske sticker ut allra mest är den ikoniska katedralen och tornet som numera är ett historiskt museum.