Arlanda

Stockholm Arlanda Airport ligger vid hjärtat av Skandinavien. Internationellt är flygplatsen ett nav för trafik till och från Skandinavien och Östersjöområdet. I detta område finns just nu det starkaste linjenätet på Arlanda, med totalt 180 olika destinationer nationellt och internationellt. På Stockholm Arlanda Airport finns omkring 600 olika företag med runt 17 000 anställda. Flygplatsen ger indirekt ytterligare 1 000 anställningar per miljon resenärer och runt 2 000 arbetstillfällen i regionen för taxiförare, dagispersonal med flera. På så sätt sysselsätts drygt 50 000 människor utöver de som arbetar på flygplatsen. Utländska besökare handlar, bor och äter för 60 miljarder per år i Sverige. Det är mer än bilexporten, mer än läkemedelsexporten och tio gånger mer än musikexporten. Resandet spås öka och här spelar Stockholm Arlanda Airport en viktig roll. Det internationella resandet spås öka med 4 procent per år fram till år 2020 och Arlanda spelar en avgörande roll i att ta tillvara den potential som finns framöver – för Stockholmsregionen och Sverige. Sverige är ett av världens mest exportberoende länder, och exporten bygger på att varorna och tjänsterna säljs på plats, ute i världen, då många affärer görs genom mänskliga möten. Flyget till och från Arlanda är viktigt för företag vars anställda reser i tjänsten för att göra affärer i andra länder och i övriga Sverige. Varje år flygs dessutom varor för cirka 90 miljarder kronor ut i världen från Sverige. Exempel på varor vars export är beroende av flygfrakten är elektronik och läkemedel. I Stockholmsregionen bor idag 25 procent av Sveriges befolkning och regionen står för mer än 30 procent av Sveriges BNP. Stockholmsregionen bidrar därmed till en större del av Sveriges BNP än någon annan region i landet. Undersökningar visar att över hälften av företagen i Stockholmsregionen anser att Arlanda är avgörande eller mycket viktig för verksamheten. Arlanda kommer dessutom på sjätte plats när företagen rankar 13 olika framgångsfaktorer. Flyget är även betydande för bland annat kultur- och kunskapsutbyten. Sverige är ett kunskapsrikt land, med universitet, högskolor och specialistföretag som är beroende av goda kommunikationer för utbyte av kunskap och erfarenheter med omvärlden. Ett annat exempel är idrotten. För att höra till de bästa måste man mäta sig med de bästa och kunna ta flyget till en tävling – oavsett var i världen den äger rum. De 180 destinationer som Stockholm Arlanda Airport erbjuder i Sverige, Europa och övriga världen är därför viktiga för att både tankar, ekonomi och välfärd ska växa. Att vara en del av regionen och att arbeta för att driva utvecklingen framåt är viktigt för Arlanda. Därför ingår flygplatsen i flera olika samarbetsformer.

Vart ligger flygplatsen och hur tar jag mig hit?


Snabbtåg
Den fantastiska flygplatsstaden är lokaliserad i Märsta norr om Stockholm. Arlanda Express kör utan stopp mellan Stockholm och Arlanda på 18 minuter. Tågen avgår från Stockholms Central, där du också köper biljetter antingen i bemannad disk eller i automater. Åker du från Arlanda till Stockholm köper du biljetter i flygplatsens informationsdiskar eller i Arlanda Express automater som finns i anslutning till nedgångarna. Det finns nedgångar till tåget vid samtliga terminaler. Du kan åka gratis mellan terminalerna 2, 3, 4 och 5 med Arlanda Express – resan tar bara en minut.
Pendeltåg
Från Arlanda Centralstation mitt i SkyCity, mellan terminalerna 4 och 5, avgår SL:s pendeltåg till Stockholm och Uppsala. Den totala restiden mellan Arlanda och Stockholms Central är 38 minuter och mellan Arlanda och Uppsala 18 minuter. Biljetter köper du på SL:s och UL:s ordinarie försäljningsställen samt på Arlanda Centralstation.
Fjärrtåg
Varje dag ankommer och avgår 60 fjärrtåg till och från och Arlanda Centralstation i SkyCity med antingen SJ eller Tågkompaniet. Vid Arlanda Centralstation hittar du SJ:s biljettautomater där du köper tågbiljetter och får information om tågtider. Tågkompaniets biljetter köper du via deras webbplats.
Stationsavgift
Resenärer som stiger av och på tågen vid Arlanda Centralstation betalar en stationsavgift på 120 kronor. Om avgiften inte finns inkluderad i biljettpriset betalar du den vid spärren i SkyCity. Avgiften har ingen koppling till flygplatsen utan handlar om användandet av själva stationen och järnvägen och hur dessa finansierades när de byggdes på 1990-talet.

Parkering

Långtidsparkering
Förboka plats på Swedavias prisvärda långtidsparkeringar. Härifrån tar du kostnadsfri buss till och från flygplatsens alla terminaler dygnet runt. Checka in redan på långtidsparkeringen för att spara tid i terminalen. Incheckningsautomaterna hittar du i vänthallen.
Express utomhus
Express utomhus är en bekväm och prisvärd lösning för dig som vill parkera utomhus i direkt anslutning till terminal. Förboka din parkering idag för garanterad plats.
Express inomhus
Express inomhus är en bekväm lösning för dig som vill parkera inomhus i direkt anslutning till terminal. Förboka din parkering idag för garanterad plats.
Premium
Parkera bekvämt i SkyCitys varmgarage i direkt anslutning till terminalerna. Detta är ett snabbt och smidigt parkeringsalternativ för weekend- och affärsresenären. Förboka din parkering idag för garanterad plats.

Överig information